Založ si blog

Svet sa zmenil.

Konštatovaním, že svet sa zmenil, nepoviem iste nič nové. Je to napokon logické, svet sa vyvíja, prichádzajú nové poznatky, používame technické prostriedky, ktoré len málo pred pár desaťročím sme nepoužívali a vyzeralo by to všetko v pohode a pozitívne. Lenže svet sa zmenil aj inak, tu priamo u nás, možno aj u niekoho priamo v nás. To čo vyznával predtým už nevyznáva, jeho pohľad na svet sa otočil o 180 stupňov.

Túto úvahu na zmeny mi priniesol na um dnešný deň – predvečer mena Mikuláš.

Je tomu už hodne dávno, povedal by som skoro jeden celý ľudský život, čo som ako dieťa v tento deň čistil svoje topánky, aby som ich uložil do okna, kde som na druhý deň, na Mikuláša v nich našiel nejaké sladkosti, ale aj niekedy zemiak, alebo kúsok uhlia, to akože som niekedy bol neposlušný. Tiež sa niekedy stalo, zazvonil zvonček na dome a rodičia otvorili a prišiel aj Mikuláš, doprevádzaný čertom i anjelom.

Čas plynul, prišli vlastné deti. Tiež si dávali topánky do okna, kde ráno nachádzali sladkosti. Pribudla však akcia, nie síce s Mikulášom, ale v období týchto dní sa organizovali besiedky, či večierky s Dedom Mrázom. Akcie boli spojené obyčajne s kultúrnym programom a naše deti sa na toto stretnutie s Dedom Mrázom tešili.

Dnes s tieto dni vrátili k príchodu Mikuláša. Tradícia topánok sa v našej rodine naďalej zachováva a tak už pre vnúčence sú pre nasledujúci deň pripravené sladkosti. Čo sa týka verejných akcií Mikuláša, povedal by som sú v pokračovaní tradícií vlastne Deda Mráza, sa v našom meste poriada akcia príchodu Mikuláša, i keď jeho kostým skôr pripomína práve toho Dedu Mráza. Nechýba ani krátky kultúrny program. Darčeky sa už nerozdávajú, medzi deti sa vyhodí niekoľko hrstí cukríkov, o ktoré sa pustí zápas sa zmocniť aspoň jedného. V posledných rokoch k tejto historicky v podstate tichej tradícii sa pridružil aj ohňostroj a nie len svetelný, aj s množstvom petárd. Večer rachot tejto show som počul až domov ( vzdialenosť asi tak 2 km), lebo pri poslednej návšteve tohto podujatia, pred tromi rokmi, sme museli s vnukom odísť, lebo dostal taký šok, že sa nedal utíšiť.

Neviem ako je to v iných mestách, ale pripadá mi to, pri zhodnocovaní súčasného pohľadu (aspoň môjho) na kultúru, kde by som akciu s Mikulášom zaradil, hlavne čo sa týka televíznych programov, dosť výpovedná ako sa ten svet v pohľade no to čo je kultúrne, čo je etické a vkusné, zmenil.

O čom sa nehovorí u nás ale ani v EU

05.02.2024

V USA sa z blížiacimi prezidentskými voľbami stupňuje napätie v spoločnosti do takej miery, že i v médiach sa objavujú vyjadrenia rôznych politikov, ako z radov „demokratov“, tak i „republikánov“, o obavách z občianskej vojny. Myslím, že podhubie pre toto napätie vytvára enormná nelegálna migrácia hlavne v južných štátoch USA. Hlavným ohniskom sa javí Texas, [...]

USA – Texas ?

27.01.2024

Text som vybral z novín Newsweek z článku „Ako Najvyšší súd USA podporuje na hraniciach Grega Abbotta za nezávislý Texas“ ( úryvok článku, voľný preklad ) : V každom prípade majú texaskí nacionalisti za sebou pár rokov práce. V decembri TNM doručila Republikánskej strane Texasu v Austine petíciu s počtom 139 456 ľudí. To si vyžiadalo poradné referendum o [...]

Zásadne som proti vojne, ale . ..

28.02.2022

Zásadne som proti vojne, ale… Každá vojna je zlá, teda aj tá ktorá práve prebieha na Ukrajine. Však všetky činy, ako jednotlivcov, čí skupín, politikov, aj predstaviteľov štátov, majú svoje príčiny a ciele. Myslím si, že v tomto zmysle, ak chceme hodnotiť nejakú udalosť, dokonca ju odsúdiť, mali by sme skúmať jej príčiny a ciele. Len tak sa totiž dá dospieť [...]

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 36
Celková čítanosť: 97931x
Priemerná čítanosť článkov: 2720x

Autor blogu

Kategórie