Založ si blog

Kapitalizmus ako nóvum.

Mnohí naši občania sa pozerajú na kapitalizmus ako na niečo nové. Pritom kapitalizmus tu vlastne existuje aspoň 120 rokov. Možno povedať, že trvale sa etabloval na svetovom fóre začiatkom minulého storočia a pre svoje presadenie sa má prsty aj v 1. svetovej vojne. Mohli by ste oponovať, že to boli začiatky a že v mnohom sa dnešný kapitalizmus zmenil. Dosť ľudí ešte stále verí tomu čo v šesťdesiatych- sedemdesiatych rokoch hlásala Slobodná Európa, a aj niektorí analytici toto obdobie označujú ako „zlatú éru“ kapitalizmu. Mal som možnosť v tom období pobudnúť na tom vysnívanom Západe práve v tom období. Stretnúť žobrákov a bezdomovcov bolo aj vtedy celkom normálne. Mal som možnosť byť aj priamym svedkom likvidácie podniku, kde jednoducho bol materskou firmou určený človek, ktorý zamestnancom oznámil, že končia a musia si hľadať prácu inde. Mal som možnosť rozprávať s tými ľudmi, na vlastné oči som videl ich chovanie, aký to v nich vyvolalo stres, hlavne u tých starších, lebo človek nad štyridsať rokov sa stáva neperspektívny, čo som mal možnosť odskúšať si aj na vlastnej koži etablovaním sa kapitalizmu u nás.

Základný systém kapitalizmu je daný súkromným vlastníctvom výrobných prostriedkov a námedznou prácou zamestnancov, ktorý pre zabezpečenie svojho živobytia musia ísť na trh so svojou pracovnou silou. Tým vzniká aj základný antagonistický vzťah v majetkových pomeroch v spoločnosti.

Keď sa pozrieme na politické zloženie našej spoločnosti cez politické strany tak suverénne dominujú strany, bez ohľadu na politickú orientáciu či zľava, alebo z prava, všetky vyznávajú kapitalizmus ako spoločenský systém a všetky sľubujú jeho úspešné budovanie v prospech občanov.

Pravicové strany sa napokon nijako netaja, že ich dominantou je súkromný sektor, že to je cesta cez ktorú tí majetnejší budú poskytovať tým, čo sú na to odkázaní, prácu pre potrebu ich obživy.

Ľavicové strany, v našich je parlamentnou stranou iba Smer-SD, ktorá sa verbálne hlási k ľavici a je vládnucou stranou, sociálno-demokratického typu vo svojej rétorike sa bijú v prsia za právo občana. Ale v čom spočíva ich ľavicovosť ?

Pred pár dňami sa v Bratislave uskutočnila konferencia „Kapitalizmus v 21. storočí – Európa bez budúcnosti ?“. Vypočul som si pozorne vystúpenie pána Fica s jeho nadšeným prejavom o sociálnom a ekonomickom programe strany Smer-SD v rámci úspešného budovania kapitalizmu. Nezabudol sa pochváliť znižovaním nezamestnanosti, úspešne realizovanými sociálnymi balíčkami a máme tu už tretí ekonomický balíček.

Ako sa však táto úspešná ekonomika prejavila v základných zmenách systému spoločnosti ? Zmenilo sa týmto nejako ekonomické a sociálne postavenie obyvateľstva, ktoré je závislé na uplatnení svojej pracovnej sily na pracovnom trhu ( nie su to len robotníci ) ? Aké sú záruky pre 1500 zamestnancov US Steel, že ozaj neprídu o prácu ?

Politika je nadstavbou ekonomiky. Carl von Clausewitz je známy výrokom : „Vojna je len pokračovaním politiky inými prostriedkami.“ To čo sa prezentuje dnes na politickej scéne je len ukážkou väzby spoločenského systému na prepojenie ekonomiky a politiky. Dnes nie je problém vyhľadať si na internete napríklad „biznizmenské“ aktivity predstaviteľov USA zainteresovaných na vojne v Iraku.

A ako sa k politickému dianiu stavia naša „ľavicová vláda“ zachovávajúca principiálne postoj k dodržiavaniu pravidiel medzinárodného práva. K zostrelenie ruského lietadla tureckou raketou ju asi viaže záväzok skautského „bobríka mlčania“. Napriek všetkým „aktivitám“ Turecka v „bombardovaní“ ISIL, kedy trafili aj kurdské obyvateľstvo, je ochotná z našej úspešnej ekonomiky a bohatstva prispieť Turecku čiastkou 13 miliónov eur. Na Dzurindovú vládu sa zniesla spŕška kritiky, za povolenie preletu lietadiel USA cez územie Slovenska pri bombardovaní Jugoslávie. Keď vidím výsledok hlasovanie v parlamente o zriadení NFIU ( Operačného velenia NATO ) na Slovensku, kde ani jeden s poslancov Smeru-SD nezahlasoval proti, som presvedčený, že aj vo veci preletu lietadiel by sa táto vláda zachovala rovnako ako vláda M. Dzurindu.

Svet dnes už dospel do štádia, že je jednoznačne možné konštatovať, že svetový mier je porušený, niektorý hovoria už o tretej svetovej vojne. Tento stav ohrozuje samotnú existenciu ľudstva, preto je potrebné poukázať na samotnú príčinu tohto stavu – ńou je kapitalizmus ako spoločenský systém.

O čom sa nehovorí u nás ale ani v EU

05.02.2024

V USA sa z blížiacimi prezidentskými voľbami stupňuje napätie v spoločnosti do takej miery, že i v médiach sa objavujú vyjadrenia rôznych politikov, ako z radov „demokratov“, tak i „republikánov“, o obavách z občianskej vojny. Myslím, že podhubie pre toto napätie vytvára enormná nelegálna migrácia hlavne v južných štátoch USA. Hlavným ohniskom sa javí Texas, [...]

USA – Texas ?

27.01.2024

Text som vybral z novín Newsweek z článku „Ako Najvyšší súd USA podporuje na hraniciach Grega Abbotta za nezávislý Texas“ ( úryvok článku, voľný preklad ) : V každom prípade majú texaskí nacionalisti za sebou pár rokov práce. V decembri TNM doručila Republikánskej strane Texasu v Austine petíciu s počtom 139 456 ľudí. To si vyžiadalo poradné referendum o [...]

Zásadne som proti vojne, ale . ..

28.02.2022

Zásadne som proti vojne, ale… Každá vojna je zlá, teda aj tá ktorá práve prebieha na Ukrajine. Však všetky činy, ako jednotlivcov, čí skupín, politikov, aj predstaviteľov štátov, majú svoje príčiny a ciele. Myslím si, že v tomto zmysle, ak chceme hodnotiť nejakú udalosť, dokonca ju odsúdiť, mali by sme skúmať jej príčiny a ciele. Len tak sa totiž dá dospieť [...]

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 36
Celková čítanosť: 98118x
Priemerná čítanosť článkov: 2726x

Autor blogu

Kategórie