Založ si blog

K vám vážení debatujúci. .. , ešte o Amerike.

Na môj blog „Amerika,Amerika…“ reagovalo v rámci debaty, z blogov čo som napísal, najviac ľudí. Už predtým som vo svojich blogoch „Nebezpečná hra na demokraciu“ dosť venoval Amerike, teda vlastne USA. V rámci debaty ma niektorí obviňovali zo zaujatosti proti USA, iní my vytýkajú, že som si „zasadol“ Ameriku, že nevidím problémy u nás doma na Slovensku. Obyčajne sú to vyjadrenia dosť obecné, bez konkrétnej argumentácie, takže v podstate nie je ani na čo reagovať., tak prečo som takto začal ?

Predpokladám, že všetci uznávate, že Slovensko nie je pupkom sveta a všetko čo sa vo svete odohráva má síce dopad aj na Slovensko, ale Slovensko nie je v tomto procese určujúcim faktorom. Určujúcim faktorom a hráčom, ktorý rozohráva geopolitické hry od rozpadu bipolárneho sveta sú Spojené štáty. To je natoľko evidentné a nepopierateľné, že to musí uznať každý, bez ohľadu akej pozícii v politickej orientácii stojí. To je dôvod, prečo sú Spojené štáty centrom mojich úvah. Tieto úvahy sa však snažím stavať na konkrétnych informáciach, ktoré si môžete skonfrontovať, sú dostupné na internete, či v iných mas médiách a pokiaľ majú aj konkrétneho nositeľa, tak uvádzam aj mená. Je len pochopiteľné, že k týmto úvahám pridávam aj svoj politický, alebo názorový, postoj. Je na vás, či s ním súhlasíte, alebo nie.

Píšem o tej Amerike preto, že jej počínanie považujem za vrcholne nebezpečné. A nie som v tom sám. Hrozby, ktoré z geopolitických krokov vyplývajú si všíma čím ďalej tým viac ľudí. A to i v samotných Spojených štátoch, lebo USA nie su len Obama, Joe Biden, či Hillary Clintonová, ale aj iní ako nositeľ Nobelovej ceny za ekonomiku Joseph Stiglitz, americký spravodajský expert, odborník na národnú bezpečnosť a šéf súkromnej spravodajskej agentúry Stratfor ( Strategic Forekasting – strategické predpovedanie ) George Friedman, alebo bývalí tajomník ministra financií, uznávaný ekonóm a analytik Paul Craig Roberts. Schválne som uviedol týchto troch, lebo cez nich chcem prezentovať, že v USA sú aj iné názory ako nám prezentujú naše mas média cez verbálne vystúpenia prezidenta Obamu, či jeho viceprezidenta Joa Bidena a iných oficiálnych predstaviteľov USA.

Od Josepha Stigliza som už dávnejšie, v čase vlády Billa Clintona som čítal zaujímavý článok k ekonomickej analýze, kde poukazoval a kritizoval administratívu USA za praktickú likvidáciu strednej vrstvy obyvateľstva USA. Aj vo svojich ďalších viacerých článkoch vyjadruje nespokojnosť s ekonomickými opatreniami administratívy USA. Jeden z jeho posledných článkov, kde už samotný názov článku, a kde sa zamýšľa nad ekonomickými aktivitami USA, hovorí sám za seba – „V roku 2016 dúfame v lepšie obchodné dohody – smrť TTP“ ( In 2016, Let’s Hope For Better Trade Agreements – And The Death Of TPP ).

Pri Georgovi Friedmanovi som schválne uviedol jeho „funkčné“ zaradenia. Dosť často sú uvádzané jeho vyjadrenia práve jeho „predpovede“, ktoré publikuje cez svoju spravodajskú agentúru Stratfor. Mimochodom, už pred viacerými rokmi predpovedal rozpad EU. Ak si prečítate články o nedávnom rokovaní ministrov EU, kde sa preberalo dočasné pozastavenie platnosti Schengenskej dohody (na 2 roky ), čo niektorí komentátori uviedli s otáznikom, či nejde o rozpad EU. Je na Európe ako problémy s utečencami zvládne, alebo sa objavia aj ďalšie problémy, ktoré by predpoveď pána Friedmana o rozpade EU naplnili. Za ďaleko závažnejšie však pokladám vyjadrenia pána Friedmana k súčasnej situácii a to konkrétne na jeho prednáške v Chicago Council on Global Affairs. kde sa veľmi otvorene vyjadril k americkej zahraničnej politike. Vrele doporučujem prečítať si ju, existuje aj video záznam https://www.youtube.com/watch?v=pN7ifHzF41g, skalným priaznivcom USA v Európe. Pán Friedman otvorene zdôvodňuje americkú politiku na Ukrajine, uvádza dôvody prečo USA konflikt rozpútali. Vyjadrenia pána Friedmana smerujú k neodvratnému vojenskému konfliktu s Ruskom, pričom ako hrdý Američan, narodený v Budapešti, očakáva víťazstvo USA.

Oproti pánovi Friedmanovi majú iné znenie články a vyjadrenia pána Paula Craiga Robertsa. Tento pán dobre ználý americkej administratívy , pracoval ako tajomník na ministerstve financii USA, veľmi racionálne sa stavia k politike USA. Jeho postoj k tejto politike napovedajú názvy jeho článkov „Právny štát už v západnej civilizácii neexistuje“ ( The Rule Of Law On Longer Exists In Western Civilization ), „Svetový chaos prichádza z Woshingtonu.“ ( World Chaos Comes From Washington ) a mnohé ďalšie. Vidí veľmi zreteľne nebezpečenstvo americkej politiky, o čom hovorí jeho článok „Prečo je tretia svetová vojna na obzore.“ ( Wy World War III Is On The Horizon ).

Ľudia, ktorých som ako ukážku názorov americkej strany, ktorú naše mas médiá veľmi neprezentujú, nie sú, snaď okrem pána Friedmana, ktorý verejne priznáva svoju nenávisť ku komunistom, nejako zvlášť politicky vyhradení, sú uznávaní a ich vyjadrenia brané s plnou vážnosťou.

Pokiaľ by skutočne došlo ku vojenskej konfrontácii s Ruskom, nakoniec aj s kýmkoľvek, kde by sa do nej zapojili USA, Rusko, alebo Čina, pri vojenskom potenciály a ničivej sile ich zbraní, je reálna obava o existenciu ľudstva.

O čom sa nehovorí u nás ale ani v EU

05.02.2024

V USA sa z blížiacimi prezidentskými voľbami stupňuje napätie v spoločnosti do takej miery, že i v médiach sa objavujú vyjadrenia rôznych politikov, ako z radov „demokratov“, tak i „republikánov“, o obavách z občianskej vojny. Myslím, že podhubie pre toto napätie vytvára enormná nelegálna migrácia hlavne v južných štátoch USA. Hlavným ohniskom sa javí Texas, [...]

USA – Texas ?

27.01.2024

Text som vybral z novín Newsweek z článku „Ako Najvyšší súd USA podporuje na hraniciach Grega Abbotta za nezávislý Texas“ ( úryvok článku, voľný preklad ) : V každom prípade majú texaskí nacionalisti za sebou pár rokov práce. V decembri TNM doručila Republikánskej strane Texasu v Austine petíciu s počtom 139 456 ľudí. To si vyžiadalo poradné referendum o [...]

Zásadne som proti vojne, ale . ..

28.02.2022

Zásadne som proti vojne, ale… Každá vojna je zlá, teda aj tá ktorá práve prebieha na Ukrajine. Však všetky činy, ako jednotlivcov, čí skupín, politikov, aj predstaviteľov štátov, majú svoje príčiny a ciele. Myslím si, že v tomto zmysle, ak chceme hodnotiť nejakú udalosť, dokonca ju odsúdiť, mali by sme skúmať jej príčiny a ciele. Len tak sa totiž dá dospieť [...]

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

kvet, strom, sneh, úroda, mrazy

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne. Mnohí hlásia stopercentnú škodu

25.04.2024 16:52

Hovorí sa o najhoršej situácii za posledných sto rokov. Odhadom už bolo zničených približne 100 000 ton ovocia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 36
Celková čítanosť: 98205x
Priemerná čítanosť článkov: 2728x

Autor blogu

Kategórie