Založ si blog

Nebezpečie patovej situácie.

Dozvuky parlamentných volieb neutíchajú. Zrejme ešte budú pretrvávať dokiaľ sa nepodarí zostaviť vládu. Či však to bude stačiť, aby utíchli pri patovej situácii, ktorá nastala, je otázka ? Nejde len o zostavenie novej a funkčnej vlády, ale aj jej orientáciu z hľadiska EU.

Snáď všetky strany, včítane Smeru SD, v predvolebných rétorikách prejavovali až útlocitnú staroslivosť o Slovensko a jeho občanov, kde dominovali témy o korupcii, nezamestanosti, mzdách a podobne. Zahraničné smerovanie bolo viac-menej okrajovou záležitosťou a naviac sa ukázala dosť výrazná nejednotnosť v hodnotení EU medzi pravicovými stranami, ktoré by radi vytvorili vládnu koalíciu. Úplná názorová zhoda nie je ani v otázke utečencov, čo je a ešte aj bude pre nastávajúce obdobie pre EU kardinálnou otázkou.

Predstava, že za takejto situácie, by takto zložená vláda mala predsedať v rade európskej únie mi príde, slušne povedané, zaujímavé. Pritom pikantnosť tejto pozície zvyšuje pán prezident, ako protektor záujmov USA, o ktorých si myslím, že nie sú plne v zhode so záujmami Európy.

Preto si myslím, že je to skutočne patová situácia, ktorá môže byť nebezpečná, ktorá môže vyústiť napríklad aj v „majdanský scenár“ na Námestí SNP.

Je to však len na našich politikoch, či ukážu, že sa vedia aj zachovať ako štátnici, či im ozaj ide o Slovensko, alebo len o ich vrecká.

O čom sa nehovorí u nás ale ani v EU

05.02.2024

V USA sa z blížiacimi prezidentskými voľbami stupňuje napätie v spoločnosti do takej miery, že i v médiach sa objavujú vyjadrenia rôznych politikov, ako z radov „demokratov“, tak i „republikánov“, o obavách z občianskej vojny. Myslím, že podhubie pre toto napätie vytvára enormná nelegálna migrácia hlavne v južných štátoch USA. Hlavným ohniskom sa javí Texas, [...]

USA – Texas ?

27.01.2024

Text som vybral z novín Newsweek z článku „Ako Najvyšší súd USA podporuje na hraniciach Grega Abbotta za nezávislý Texas“ ( úryvok článku, voľný preklad ) : V každom prípade majú texaskí nacionalisti za sebou pár rokov práce. V decembri TNM doručila Republikánskej strane Texasu v Austine petíciu s počtom 139 456 ľudí. To si vyžiadalo poradné referendum o [...]

Zásadne som proti vojne, ale . ..

28.02.2022

Zásadne som proti vojne, ale… Každá vojna je zlá, teda aj tá ktorá práve prebieha na Ukrajine. Však všetky činy, ako jednotlivcov, čí skupín, politikov, aj predstaviteľov štátov, majú svoje príčiny a ciele. Myslím si, že v tomto zmysle, ak chceme hodnotiť nejakú udalosť, dokonca ju odsúdiť, mali by sme skúmať jej príčiny a ciele. Len tak sa totiž dá dospieť [...]

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00, aktualizované: 07:54

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Ukrajina, Charkov

Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

24.04.2024 06:00

Prichádza západná vojenská pomoc pre Ukrajinu neskoro? Rusko dokázalo za posledné mesiace na bojisko posielať stále viac mužov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 36
Celková čítanosť: 98166x
Priemerná čítanosť článkov: 2727x

Autor blogu

Kategórie