Založ si blog

Riešenie patovej situácie z volieb.

Svoj blog o patovom výsledku výsledku parlamentných volieb som ukončil vetou : „Je to však len na našich politikoch, či ukážu, že sa vedia aj zachovať ako štátnici, či im ozaj ide o Slovensko, alebo len o ich vrecká.“ Som veľmi rád, že môžem konštatovať, aspoň podľa môjho názoru, že sa skutočne zachovali ako štátnici a rád by som uveril, že skutočne zvíťazil záujem o Slovensko nad záujmom o vlastné vrecko. Dohoda o zostavení spoločnej vlády je o to cennejšia, že vznikla napriek negatívnym vyjadreniam o odmietaní spolupráce so Smerom SD. Snáď to prispeje aj ku kultúrnejšiemu vyjadrovaniu našich politikov, pretože pre politiku oveľa viac platí ako inde, že nikdy nehovor nikdy.

Z toho čo sa dnes odohráva na našej politickej scéne a rád by som dal do pozornosti voličov, je chovanie pána Matoviča. To čo predvádza pán Matovič sa ľudovo obvykle uvádza ako „gašpar“. U neho nejaké politické vízie, predstavy o fungovaní spoločnosti, aj pri najlepšej snahe, nedokážem nájsť, a predstava o riadení štátu mi príde ako absurdná. Preto voliči tohto pána, rozmyslite si o čo vám ide – o Slovensko ako štát, alebo potrebujete mať v parlamente zabávača.

Aj ďalší dvaja nováčkovia v parlamente – ĽS NS pána Kotlebu a Sme rodina pána Kollára sú z hľadiska fungovania štátu, aspoň zatiaľ nepoužiteľní, v zmysle vyhlásenia aj samotných predstaviteľov týchto strán.

Tie, ktoré pristúpili na spravovanie štátu v spolupráci so Smerom SD, čaká, napokon aj včítane Smeru SD, neľahká úloha. V hre nie len predsedníctvo Slovenska v Rade Európy, ale celkový kredit Slovenska v geopolitickej hre, ktorá je rozohraná, ktorá však v poslednej dobe zaznamenala viacero obratov. Ide o Ukrajinu, Sýriu, do popredia sa dostáva Turecko a blízko Turecka je aj Grécko, ktorého vleklé problémy sa na riešenie zatiaľ „odkladajú“. Podrobnejšie som o tom písal vo svojom blogu, kde sa pýtam či bude horúce leto.

Nové zloženie slovenskej vlády, práve tým že budú zastúpené aj strany z pravej časti politického spektra, možno prinesie zmierlivejší tón z Bruselu, i keď sa už ozvali výhradné hlasy prečo ide Smer SD do vlády s SNS. Doterajšia vláda Smeru SD, aj keď bola verbálne dosť pochvalovaná za ekonomické výsledky, aj u agentúr si udržiavala pozitívny trend, niektoré jej rozhodnutia boli brané s istou nevôlou a to aj napriek jej snahe Bruselu vyhovieť. Pripadá mi to tak, že aj pre Brusel výsledky volieb znamenajú patovú situáciu a vzhľadom aj na výhradu k účasti SNS vo vláde, bola očakávaná zmena vo vládnutí. To, že do štrajku pred voľbami išli učitelia a zdravotné sestričky bolo už vtedy označené za účelový politický nátlak. Otázkou ostáva z čej hlavy. Nebol na toto daný impulz z vonku, dokonca možno aj s finančnou injekciou ? Pochopiteľne, že mi dôkazy k takémuto tvrdeniu chýbajú. Však ak sa pozriem na rozohrané geopolitické hry okolo nás, rozhodne by som tieto možnosti nevylúčil. Preto hovorím pozor – je na nás občanov ako sa zachováme, či budeme používať aj svoj rozum, myslieť ako občania štátu, ktorým tiež na tom štáte záleží. A nie len pri voľbách do parlamentu, ale či pôjdeme demonštrovať proti vláde, ktorá ešte ani nevznikla. V tom je ten „majdanský scenár“, ktorý som spomínal vo svojom blogu o patovom výsledku volieb.

Poznámka : Nevolil som žiadnu z parlamentných strán.

O čom sa nehovorí u nás ale ani v EU

05.02.2024

V USA sa z blížiacimi prezidentskými voľbami stupňuje napätie v spoločnosti do takej miery, že i v médiach sa objavujú vyjadrenia rôznych politikov, ako z radov „demokratov“, tak i „republikánov“, o obavách z občianskej vojny. Myslím, že podhubie pre toto napätie vytvára enormná nelegálna migrácia hlavne v južných štátoch USA. Hlavným ohniskom sa javí Texas, [...]

USA – Texas ?

27.01.2024

Text som vybral z novín Newsweek z článku „Ako Najvyšší súd USA podporuje na hraniciach Grega Abbotta za nezávislý Texas“ ( úryvok článku, voľný preklad ) : V každom prípade majú texaskí nacionalisti za sebou pár rokov práce. V decembri TNM doručila Republikánskej strane Texasu v Austine petíciu s počtom 139 456 ľudí. To si vyžiadalo poradné referendum o [...]

Zásadne som proti vojne, ale . ..

28.02.2022

Zásadne som proti vojne, ale… Každá vojna je zlá, teda aj tá ktorá práve prebieha na Ukrajine. Však všetky činy, ako jednotlivcov, čí skupín, politikov, aj predstaviteľov štátov, majú svoje príčiny a ciele. Myslím si, že v tomto zmysle, ak chceme hodnotiť nejakú udalosť, dokonca ju odsúdiť, mali by sme skúmať jej príčiny a ciele. Len tak sa totiž dá dospieť [...]

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 36
Celková čítanosť: 98201x
Priemerná čítanosť článkov: 2728x

Autor blogu

Kategórie