Založ si blog

Quo vadis USA

Mám pocit, že v Spojených štátoch to vrie a už dosť výrazne a nie je to len v dôsledku prezidentských volieb. Zatiaľ som sa zdržal o tom písať, lebo overiteľné zdroje nie je ľahké získať a nie je nič jednoduchšie aby človek bol obvinený z konšpiračných teórií. Rozhodol som sa o tom písať potom čo dnes portál Aktuality.sk priniesli informáciu, že Kalifornia sa chce odtrhnúť od USA.

Ako som už uviedol, v USA to vrie nie len v dôsledku výsledku prezidentských volieb. Zdá sa, že najväčším dôvodom k nepokojom sú rasové príčiny. K populačnému nárastu obyvateľov USA čiernej pleti, pribudli milióny migrantov z Latinskej Ameriky, ktorí tiež sú populačne podstatne aktívnejší ako občania bielej pleti a z hľadiska sociálneho postavenia väčšina živorí na periférii spoločnosti. Pochopiteľne z tohto dôvodu sa aj často regrutujú priestupky proti zákonu a násilnosti. Nárast týchto incidentov vedie k zvýšenej aktivite polície, ktorej niektoré zásahy sa dostali až na okraj únosnosti a keďže pri nich došlo aj usmrteniu, dosť často aj mladistvých osôb, vznikli početné a početné aj čo do účasti, demonštrácie, za účasti aj „bielych“ obyvateľov, ktorý tiež nie sú spokojní s vládnou politikou prezidenta Obamu ( sociálne pomery, zdravotné zabezpečenie i zahraničná politika ). V apríli tohto roka vo Washingtone polícia, z prevažne pokojnej demonštrácie, polícia zatkla viac ako 400 osôb. To len jeden príklad, ale demonštrácie sa konali v mnohých mestách USA a zásahy polície neboli nijako „láskavé“.

Možno si poviete, že demonštrácie na Západe nie sú ničím neobvyklým, včítane zásahov polície. Len že v USA sa množia recipročné zásahy – útoky na políciu. V Texaskom Dallase ostrelovač zastrelil 5 policajtov. Na predmestí Atlanty v štáte Georgia došlo k útoku na policajtov, bez smrteľných zranení. Tých incidentov s políciou je pochopiteľne viac a na mnohých miestach USA, Minnesota, Baton Rouge. Išlo mi aby som uviedol nejaké, ktoré si môžte cez internet overiť, že si nevymýšľam.

Myslím si, že práve toto všetko čo tu uvádzam viedlo amerických voličov k tomu, že víťazom prezidentských volieb sa stal Donald Trump a nie oficiálnymi miestami protežovaná a žiadaná Hillery Clintonová. Pochopiteľne že aj Donald Trump má svojich odporcov. Zdá sa, že voľby rozdelili americkú spoločnosť na dva tábory.

Je možné, že „Calexit“ – odtrhnutie Kalifornie od USA zavŕšil výsledok volieb a víťazstvo Donalda Trumpa, ale táto myšlienka nevznikla v dôsledku tohto výsledku volieb. Ekonomický potenciál Kalifornie v mnohom vykrýva potreby Únie a Kalifornia na Úniu dopláca. Tak podobne ako v Španielsku Katalánci aj v Kalifornii sa zoskupili sily, ktoré zvažujú výhodnosť Kalifornie ako člena Spojených štátov, alebo voliť samostatnosť. Na internete si môžte otvoriť portál YesCalifornia.org, kde aj nájdete predložený text referenda, plánovaného na rok 2019, čo svedčí tiež o tom, že to nie je len dôsledok prezidentských volieb.

http://www.yescalifornia.org/

Podobné nálady ako v Kalifornii sú aj v štáte Texas.

http://www.thetnm.org/

To sú všetko dôvody prečo som aj vo svojom predchádzajúcom blogu uviedol, že do nástupu Donalda Trumpa do prezidentského úradu je relatívne dlhá doba. Ešte stále v prezidentskom kresle nesedí.

O čom sa nehovorí u nás ale ani v EU

05.02.2024

V USA sa z blížiacimi prezidentskými voľbami stupňuje napätie v spoločnosti do takej miery, že i v médiach sa objavujú vyjadrenia rôznych politikov, ako z radov „demokratov“, tak i „republikánov“, o obavách z občianskej vojny. Myslím, že podhubie pre toto napätie vytvára enormná nelegálna migrácia hlavne v južných štátoch USA. Hlavným ohniskom sa javí Texas, [...]

USA – Texas ?

27.01.2024

Text som vybral z novín Newsweek z článku „Ako Najvyšší súd USA podporuje na hraniciach Grega Abbotta za nezávislý Texas“ ( úryvok článku, voľný preklad ) : V každom prípade majú texaskí nacionalisti za sebou pár rokov práce. V decembri TNM doručila Republikánskej strane Texasu v Austine petíciu s počtom 139 456 ľudí. To si vyžiadalo poradné referendum o [...]

Zásadne som proti vojne, ale . ..

28.02.2022

Zásadne som proti vojne, ale… Každá vojna je zlá, teda aj tá ktorá práve prebieha na Ukrajine. Však všetky činy, ako jednotlivcov, čí skupín, politikov, aj predstaviteľov štátov, majú svoje príčiny a ciele. Myslím si, že v tomto zmysle, ak chceme hodnotiť nejakú udalosť, dokonca ju odsúdiť, mali by sme skúmať jej príčiny a ciele. Len tak sa totiž dá dospieť [...]

Aktuálna informácia, horúca novinka, práve sa stalo, PRAVDA, mimoriadna správa, mimoriadne1, mim1

Pri Šali došlo k tragickej nehode, čelnú zrážku áut neprežili traja ľudia

23.04.2024 15:29

Na mieste zasahujú dve pozemné ambulancie záchrannej zdravotnej služby aj posádka záchranárskeho vrtuľníka.

Ana Estradová

V konzervatívnom Peru vykonali vôbec prvú eutanáziu. Ana Estradová trpela nevyliečiteľnou chorobou

23.04.2024 15:09

Ana Estradová bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko. Súdny spor, v ktorom jej bolo priznané právo podstúpiť eutanáziu, viedla a vyhrala za pomoci ombudsmana pre ľudské práva.

Rudolf Schuster

Rudolf Schuster získal Čestné občianstvo Košického samosprávneho kraja

23.04.2024 15:06

Ide o vôbec prvé udelenie takéhoto ocenenia v histórii kraja.

Britain Clinton

Brusel chce uľahčiť život v Británii aj mladým Slovákom. Použije na nich Londýn dvojaký meter?

23.04.2024 14:00

Európska komisia by rada zmäkčila nepríjemné dopady brexitu na občanov členských štátov EÚ vo veku do 30 rokov. Aký postoj zaujali politici v Londýne?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 36
Celková čítanosť: 98157x
Priemerná čítanosť článkov: 2727x

Autor blogu

Kategórie