Založ si blog

K novembru 1989.

Máme pred sebou ďalšie výročie udalostí 17. novembra 1989 – výročie tzv. „Nežnej revolúcie“. Oficiálne miesta budú organizovať oslavy. Však oslavy tohto „sviatku“ v posledných rokoch vyznievali dosť neurčito, akoby s otáznikmi – oslavy čoho ? Oslavy koho ?. Tento sviatok dostal oficiálne pomenovanie „Deň boja za slobodu a demokraciu“. Možno že preto tá rozpačitosť, tie otázniky, že sloboda a demokracia, v dnešnej spoločnosti neodpovedajú predstavám väčšiny ľudí.

Viac ako s uvedeným názvom sviatku je tento deň spojený s tzv. „Nežnou revolúciou“. Je však toto pomenovanie odpovedajúce ? Vo významovom slovníku je „revolúcia“ uvedené, že ide o zvrat s spoločensko-politických vzťahoch, pričom dochádza k zvrhnutiu starého, prežitého spoločenského zriadenia a k nastoleniu nového pokrokového zriadenia. Z tohto výkladu vyplýva, keďže neprišlo k nastoleniu novému pokrokovému zriadeniu, ale návrat k zriadeniu, ktoré už v Československu bolo, tak by skôr tomuto zvratu prináležalo označenie ako „kontra revolúcia“.

Vzhľadom na dynamiku tohto zvratu je možné hovoriť o revolučnej zmene, ale z hľadiska charakteru, povedal by som, že sa to odohralo za tichého súhlasu mocenských štruktúr, preto aj prívlastok „nežná“, veď mocenské posty si podelili členovia straníckych štruktúr a agilní kriklúni z námestí, tak by som povedal, že jednoducho išlo o prevrat. Tomu odpovedá aj verbálny význam slova „prevrat“ ako otočenie, obyčajne o 180º, čomu by aj odpovedala zmena štátneho vlastníctva výrobných prostriedkov na súkromné,

Dôvody , prečo k tejto zmene došlo som už čítal rôzne. Od hodnotenia ekonomiky, infiltrácie a vplyvu zahraničných agentúr až po hrdinské vystúpenie disentu a sile ľudu na námestí. Povedal by som , že ako kto chce, z každého by sa niečo dalo zobrať a postaviť to ako dôvod zmeny. Také najkomplexnejšie dielo, ktoré sa ozaj snaží podchytiť všetko čo tento prevrat spôsobilo, ktoré som čítal je knižka od pána docenta Michala Pullmanna „Konec experimentu – Přestavba a pád komunizmu v Československu“. Myslím si však, že to chce aj iný pohľad, pohľad v ktorom sú skryté všetky tie príčiny, ktoré sú elementárne vypichované, ale sú odkazom aj pre dnešok, pre situáciu v ktorej sa ľudstvo nachádza.

Celá história ľudstva spojená so vznikom štátu ako formy organizovania ľudskej komunity vytvorila v nej vládnucu vrstvu a podriadenú vrstvu. Marx vrstvy pomenoval triedami a Lenin označil štát ako nástroj vlády jednej triedy nad druhou. Ídea komunizmu spočíva v tom, že by sa vytvorila beztriedna spoločnosť, čím by aj štát stratil svoju funkčnosť. Takáto idea však vládnucim vrstvám nemôže imponovať, lebo by stratili svoje postavenie a výhody z neho plynúce.

( V tejto súvislosti otázka pre veriacich : Viete prečo bol odsúdený a ukrižovaný Ježiš Kristus ? Ak si myslíte, za to že sa vydával za kráľa, alebo boha, ste na omyle. Jeho smrteľným prečinom bolo, že hlásal rovnosť medzi ľuďmi. Dalo by sa povedať, že Ježiš Kristus bol prvý komunista. )

Už samotná myšlienka pre vládnucu vrstvu je neprípustná, nie to pokus vytvoriť niečo také. To musí byť okamžite, kompletne zlikvidované ( Parížska komúna ). Vznik Sovietskeho zväzu od samotného počiatku spojený s jeho likvidáciou ( mimochodom, práve v tomto mesiaci je 99. výročie VOSR ). Februárová revolúcia v Rusku, zvrhnutie cára, bolo medzinárodne v podstate bez odoziev, ale práve VOSR, nástup bolševikov k moci, umocnený Leninovými dekrétmi o mieri, o pôde a hlavne – všetka moc sovietom ( moc zástupcom ľudu ), okamžite spustili medzinárodnú intervenciu proti Rusku zo všetkých svetových strán, do čoho na dôvažok ozbrojeným povstaním (občianska vojna) vstúpila vlastná opozícia. Bolševici – komunisti to ustáli a začal sa rozvoj ZSSR, napriek objektívnym ťažkostiam ( mnohonárodnostný štát, nové formy riadenia spoločnosti ), množstvu zahraničných embárg a nakoniec aj novej vojenskej intervencii ( 2. svetová vojna ), ktorá skončila víťazne a umožnila rozšírenie ich vplyvu. Ich úsilie a výsledok impozantné, ak si uvedomíme, že z polofeudálneho Cárskeho Ruska behom 40 rokov vytvorili svetovú veľmoc schopnú dobýjať vesmír. Všetko to by nebolo možné bez podpory ľudu.

V Československu po 2. svetovej vojne, ktorá priniesla jeho obyvateľom veľké utrpenie a straty na životoch, sa tiež prejavil vplyv víťazstva Červenej armády a komunisti vyhrali legitímne parlamentné voľby. Aj keď dnes sú Februárové udalosti 1948 označované za prevrat (puč), bol to naopak revolučný prevrat ( pojmy som už vysvetľoval ). Komunistov podporovalo všeobecne obyvateľstvo z čoho plynulo aj nadšenie s akým sa pustili do obnovy vojnou zničeného hospodárstva.

Vývoj v štátoch s vládnúcou komunistickou stranou ( Európske krajiny a ZSSR ) viedol k tomu, že do komunistickej strany začali vstupovať ľudia, ktorých predstava o komunizme, respektíve o socialistickej spoločnosti, bola spojená v prvom rade s osobnou kariérou a vlastným prospechom. Tým sa vlastne dostávame k deformácii pôvodného zámeru o beztriednej spoločnosti. Vytvorila sa vlastne vládnuca vrstva, ktorej rétorika síce bola plná fráz o socializme, o vláde ľudu a podobne, ich činy a snaženie však smerovali výlučne k osobnému prospechu a dokonca k vedeniu a uplatňovaniu istej nadradenosti. Nechcem predlžovať svoj výklad myšlienok, ale mohol by som z vlastnej praxe uviesť konkrétne príklady. Iba jeden príklad z rozhovoru s jedným tajomníkom OV KSČ, ku kádrovým otázkam. Bol to dosť nepríjemný rozhovor a bol som už dosť naštvaný keď som mu to povedal, preto ten výber slov – „Strana ( KSČ ) stojí o blbcov a karieristov ?“. Odpovedal mi protiotázkou – „Ako to myslím ?“. Potom sa rozhovoril ako strana potrebuje zdravé robotnícke jadro. Potom, v 1989 som mal možnosť vidieť ako to „zdravé robotnícke jadro“ dokonca s istou pózou hrdinstva odovzdáva členské legitimácie …

Krátko historickej reflexie k 1968 roku a súvis s rokom 1989. Samotný impulz v 1968 roku vzišiel z vnútra komunistickej strany a bol veľmi kladne prijatý obyvateľstvom. I keď Dubčekov slogan „Socializmus s ľudskou tvárou“ nepokladám za veľmi šťastný, lebo ak sa zamyslíte nad jeho verbálnym významom, neguje všetko pozitívne úsilie a budovateľské úspechy predchádzajúceho obdobia. Ako to celé skončilo je všeobecne známe. V súvislosti s rokom 1989 ide mi o tzv. obdobie normalizácie. V podstate by som ho zjednodušene hodnotil ako pokračujúcu infiltráciu karieristov do radov komunistickej strany. Kádrové previerky po roku 1968 im v tom doslova otvorili brány. Sám som pracoval vtedy v podniku, kde predseda závodnej organizácie KSČ si touto cestou vyčistil cestičku k miestu riaditeľa podniku.

Myslím, že už som toho popísal dosť, aby bolo pochopiteľné, že nie komunisti, ale ľudia s členkou legitimáciou komunistickej strany celkom odovzdane odhlasovali a nakoniec sa sami aktívne zúčastnili na opätovnej reštaurácii kapitalizmu v Československu. Krásnym vrcholom tejto transakcie je požehnanie predsedu vlády pána Čalfu od pápeža Jána Pavla II.- Karola Vojtylu.

A dôsledok tohto všetkého – ľudia prišli na námestia demonštrovať proti komunistom a nie na ich podporu, hoci kapitalizmus ani nechceli, dôvodom bola prakticky nulová komunikácia s nimi. Reči o robotníckej triede sa viedli, o pracujúcom ľude, ale záujem a predstava o socializme bola úplne u nich iná. Iste sa to nedá povedať o všetkých komunistoch, ale mám za to, že prevaha karieristov bola drvivá. A iba jeden príklad, osobný – Keď som riaditeľovi povedal, že pri príležitosti návštevy straníckej delegácie by bolo vhodné aj povedať o problémoch, že by snáď pomohli. Odpoveď bola – „To oni nechcú počuť“.

Krátko k Sovietskemu zväzu. Mal som možnosť hovoriť s obyvateľmi ZSSR vo viacerých oblastiach. Keď sme prešli na debatu o politike vlastne všade poukazovali na povýšenosť a diferencovanosť v správaní sa miestnych predstaviteľov k ostatným obyvateľom. Tak že rovnaký prístup ako u nás i keď samotný priebeh prechodu na kapitalizmus bol trochu iný principiálne to bolo to isté. K zahájeniu transformačného procesu bol použitý Michal Gorbačov ako naprostý najivka, veď o Reganovi bolo všeobecne známe, že je to zarytý antikomunista, ktorého po splnení jeho úlohy šikovne odstránili ( zdá sa že si to ani neuvedomil ) a nastrčenému Jelcinovi „komunisti“ všetko blahosklonne odhlasovali ( tak ako u nás ).

Záverečné zhrnutie toho čo som chcel tu napísaným povedať :

– Vládnuce vrstvy, ťažiace z diferencovaného postavenia vrstiev obyvateľstva, nikdy neprestali brojiť proti myšlienke beztriednej spoločnosti.

– Experiment ( ako to nazval pán Docent Michal Pullmann ) o sociálno spravodlivejšiu spoločnosť, perspektívne beztriednu spoločnosť, ukázal reálnu možnosť vytvoriť takúto spoločnosť.

– Pre vytvorenie socialistickej ( komunistickej ) spoločnosti je nutná permanentná účasť celej spoločnosti. To predstavuje pre riadiace štruktúry osvojenie si potrieb spoločnosti a niesť osobnú zodpovednosť za ich riešenie. To je možné len za podmienok vzájomnej komunikácie.

O čom sa nehovorí u nás ale ani v EU

05.02.2024

V USA sa z blížiacimi prezidentskými voľbami stupňuje napätie v spoločnosti do takej miery, že i v médiach sa objavujú vyjadrenia rôznych politikov, ako z radov „demokratov“, tak i „republikánov“, o obavách z občianskej vojny. Myslím, že podhubie pre toto napätie vytvára enormná nelegálna migrácia hlavne v južných štátoch USA. Hlavným ohniskom sa javí Texas, [...]

USA – Texas ?

27.01.2024

Text som vybral z novín Newsweek z článku „Ako Najvyšší súd USA podporuje na hraniciach Grega Abbotta za nezávislý Texas“ ( úryvok článku, voľný preklad ) : V každom prípade majú texaskí nacionalisti za sebou pár rokov práce. V decembri TNM doručila Republikánskej strane Texasu v Austine petíciu s počtom 139 456 ľudí. To si vyžiadalo poradné referendum o [...]

Zásadne som proti vojne, ale . ..

28.02.2022

Zásadne som proti vojne, ale… Každá vojna je zlá, teda aj tá ktorá práve prebieha na Ukrajine. Však všetky činy, ako jednotlivcov, čí skupín, politikov, aj predstaviteľov štátov, majú svoje príčiny a ciele. Myslím si, že v tomto zmysle, ak chceme hodnotiť nejakú udalosť, dokonca ju odsúdiť, mali by sme skúmať jej príčiny a ciele. Len tak sa totiž dá dospieť [...]

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 36
Celková čítanosť: 98206x
Priemerná čítanosť článkov: 2728x

Autor blogu

Kategórie