Založ si blog

Rok 2017 – Aký budeš ?

Vždy s príchodom nového roka si ľudia vzájomne želajú, aby ten nastávajúci rok bol lepší ako ten uplynulý. Znovu sme na začiatku nového roka a tak ma napadla myšlienka, trocha pouvažovať aký bude, čo je možné v ňom očakávať.

V tejto úvahe je potrebné sa pozrieť na rok uplynulý, nič sa totiž nedeje len tak samovoľne , bez príčiny, naviac ak tie príčiny sú výrazné, zásadné a aj to čo bude nasledovať bude nimi poznačené.

Z hľadiska vývoja pre svet sa ako rozhodujúci ukazujú traja hráči – USA, Rusko a Čína.

USA – Minulý rok odhalil problémy v krajine, ktoré boli rôznymi spôsobmi zahmlievané, či bagatelizované ( rasové problémy, sociálne, obe prerastané do násilností, migrácia, útoky na políciu ako predstaviteľky štátnej moci… ) Výsledok prezidentských volieb je dôsledkom týchto problémov, ako prejav nespokojnosti voličov s úradujúcim establishmentom, keď víťazom sa stal Donald Trump, človek, ktorého ho si zo štátnej elity neželal nikto bez ohľadu na stranícku orientáciu. Je to výsledok želania si zmeny, ktorú Donald Trump vo svojich rečníckych vystúpeniach sľuboval. Už podľa jeho prvých krokov v úrade sa zdá, že svoje reči chce naplniť aj skutkami. To by znamenalo aj odstup od doterajšej politiky USA ako svetového četníka a svetového hegemóna, ktorého prestíž už i tak začala strácať.

Reči a už aj prvé kroky Donalda Trumpa neostávajú bez odozvy vo svete. Hlavne v Európe, kde mocenské zložky europskych krajín a hlavne EU sa plne podriaďovali želaniam USA je množstvo vyhlásení, ktoré svedčia o strachu z budúcnosti. Podriadenosť EU, tým aj samotných štáty Európy, nastolila pre tieto krajiny množstvo problémov, ktoré ostanú na nich ako ich riešiť a ako sa ukazuje nevie sa ako. Výsledkom sa ukazuje, že v EU dôjde k zmenám a to zásadným, ktoré naprosto zmenia štatút EU určovaný Lisabonskou zmluvou, čo nevylučuje ani zmenu v členstve štátov EU. Azda najväčšie obavy prežívajú vládcovia na Ukrajine, kde účasť v EU a NATO sa zdá byť nenávratne preč, krajina je v totálnom ekonomickom rozklade s vnútorným vojenským konfliktom a výhľad na spásnu pomoc v nedohľadne.

I keď výroky Donalda Trumpa sú niekedy až kontraverzné, jeho vyjadrenia o ochote rokovať s Ruskom a Čínou, dávajú optimistickú nádej, že tento svetový hráč prispeje k zmierneniu napätia vo svete. Najnovšia informácie je, D. Trump pripravil výnos o zrušení sankcií proti Rusku ( http://www.politico.com/story/2017/01/russia-sanctions-trump-putin-234262 ) Dôležitým pre Trumpa bude ako dokáže riešiť problémy vo vlastnej krajine, USA, kde naviac proti nemu stále stojí porazená elita okolo klanu Clintonovcov. História USA pozná situácie keď „psychicky narušený“ jedinec urobil atentát na prezidenta.

Rusko –Pre ďalšieho hráča určujúceho vývoj vo svete, Rusko, minulý rok možno považovať za úspešný. Vzhľadom na vyhlásené sankcie, mediálnu kampaň a všetkým možným pokusom o zdiskretizovanie, ktoré sa nevyhlo ani oblasti športu, Rusko všetky tieto útoky obstálo, dokonca zvýšilo svoju svetovú prestíž. Na sankciách dokonca profitovalo, keď dokázalo svoj ekonomický potenciál zvýšiť a po 15 rokoch prvýkrát prestalo byť závislé na dovoze potravín.

V rámci krízovej situácie na Blízkom východe, špeciálne v Sýrii, svojimi vojenskými aktivitami výrazne zmenilo vývoj, ktorý smeruje k mierovému riešeniu. Tu prezentovalo nie len svoju vojenskú silu, ale ďaleko významnejšia je úspešnosť Ruska na diplomatickom poli. Ešte v priebehu roka sa to zdalo byť nepredstaviteľné, Turecko, ktoré zostrelilo ruské vojenské lietadlo, člen NATO s najväčšou armádou v Európe, spolupracuje s Ruskom v boji proti ISIL. O to je to väčší paradox, že NATO v Pobaltí organizuje vojenské manévre proti možnej ruskej agresii.

Za dôležité z pohľadu pre vývoj na Blízkom východe je že na strane Ruska je Irán, pridáva sa už aj Egypt a jeho pozícia je rešpektovaná aj zo strany Izraela.

Účasť Ruska na týchto aktivitách však nie je hlavný cieľ získavať nové územia ( opakované obviňovanie z agresivity ), ale ako vyhlásil aj Putin, ide o ochranu Ruska pred prenikaním Islámu ( Čečensko, atentáty v Rusku ). Je tu však aj význam pre Európu, uzavretie jednej trasy pre Islám do Európy.

Čo sa týka Ukrajiny, Rusko zachováva svoj postoj, že sa nenechalo vtiahnuť do otvoreného vojenského konfliktu, a anexia Krymu, hoci sa stále verbálne využíva ako akt agresie Ruska, ostáva ako nemenné statu quo. Zámer s Ruskom sa zrejme nevydaril a nezákonné vládne sily Ukrajiny sa samé natoľko zdiskretizovali, že USA už s prezidentom Obamom „odtiahli od nej ruky“ a nový prezident Trump, že vraj chce nechať preveriť kam prišli financie z USA pre Ukrajinu. Európa, teda EU, ešte prešľapuje a nevie ako ďalej. Sama v tejto veci nerozhodovala, doteraz konala na pokyny USA a tak ako v mnohých iných veciach ani teraz nevie čo robiť.

Čína – Ako tretí hráč do formovania sveta vystupuje Čína ( Čínska ľudová republika ). Čína vystupuje ako rozhodujúci hráč hlavne z hľadiska ekonomiky, kde je už dlhodobo označovaná za druhú najsilnejšiu ekonomiku za Spojenými štátmi, sú aj označenia, že ich už predbehla. V každom prípade disponuje značným ekonomickým potenciálom a snaží sa s ním presadiť po celom svete. Nezanedbáva pri tom ani vyzbrojovanie a modernizáciu svojej armády.

Pohľad na Čínu je v mnohých prípadoch cez vládnúcu komunistickú stranu. Je však potrebné si uvedomiť, že postavenie Činy a ani politika neodpovedá našim predstavám o vládnucej komunistickej strane z minulosti. Čína nie je v spojení so žiadnou RVHP ani v žiadnom vojenskom združení podobnému Varšavskej zmluve. Ingerencia štátu v ekonomike a tým aj rozhodovanie z pohľadu vládnucej strany je výrazné, ale fungujú aj ďalšie z ekonomických foriem včítane súkromných. ( Pochybujem, že by štát investoval také milióny do nákupu futbalistov. ) V minulosti Čína mala vojenský konflikt s Vietnamom, krajinou s tiež vládnúcou komunistickou stranou. Skrátka, Čína si vedie svoju politikus vlastnými záujmami.

Považujem za pozitívne, že svoje presadenie sa vo svete uplatňuje cez ekonomiku a v tomto smere je ochotná hľadať kompromisy a dohody aj so svojími konkurentmi – Ruskom a USA.

Záverom – USA, Rusko a Čínu som uviedol ako kľúčové krajiny, ktoré určia ako bude vyzerať svet v roku 2017, To, že Čina má záujem v prvom rade presadiť sa cez ekonómiu, Rusko dominuje na diplomatickom poli, nový prezident USA, Donald Trump, dáva prísľub k rokovaniam so svojimi partnermi, dáva nádej, že napätie, ktoré v posledných rokoch, z roka na rok eskalovalo, hlavne vďaka politike USA, by mohlo nabrať opačný trend. Za najväčší otáznik, či sa tak stane, považujem USA, či Donald Trump ustojí svoju pozíciu. ( Odstupujúca elita na čele s klanom Clintonovcov zatiaľ stále vyvíja tlak, ktorý by ho odrovnal z prezidentského úradu. Naviac USA má svoje vlastné vnútorné problémy, ktoré si vyžadujú veľmi citlivé riešenie a môžu byť ľahko zneužité. )

Poznámka k EU – Už som sa v texte zmienil o Európskej únii ( EU ). EU nepovažujem za hráča, ktorý by mohol nejako výrazne prispieť k formovaniu sveta. Doteraz preukázala hlavne neschopnosť riešiť svoje ekonomické a sociálne problémy ( Grécko, Španielsko .. ), ktoré umocňuje migračná kríza, ktorá sa vymyká absolútne z jej kontroly. Vo svojich politických rozhodnutiach a vojenských aktivitách robila len poskoka USA. Celkove to vyzerá tak, že je zrelá na rozpad.

Ako sa hovorí, nádej zomiera posledná – želám sebe a všetkým ľuďom, aby rok 2017 priniesol šťastie, pokoj a mier pre celú planétu.

O čom sa nehovorí u nás ale ani v EU

05.02.2024

V USA sa z blížiacimi prezidentskými voľbami stupňuje napätie v spoločnosti do takej miery, že i v médiach sa objavujú vyjadrenia rôznych politikov, ako z radov „demokratov“, tak i „republikánov“, o obavách z občianskej vojny. Myslím, že podhubie pre toto napätie vytvára enormná nelegálna migrácia hlavne v južných štátoch USA. Hlavným ohniskom sa javí Texas, [...]

USA – Texas ?

27.01.2024

Text som vybral z novín Newsweek z článku „Ako Najvyšší súd USA podporuje na hraniciach Grega Abbotta za nezávislý Texas“ ( úryvok článku, voľný preklad ) : V každom prípade majú texaskí nacionalisti za sebou pár rokov práce. V decembri TNM doručila Republikánskej strane Texasu v Austine petíciu s počtom 139 456 ľudí. To si vyžiadalo poradné referendum o [...]

Zásadne som proti vojne, ale . ..

28.02.2022

Zásadne som proti vojne, ale… Každá vojna je zlá, teda aj tá ktorá práve prebieha na Ukrajine. Však všetky činy, ako jednotlivcov, čí skupín, politikov, aj predstaviteľov štátov, majú svoje príčiny a ciele. Myslím si, že v tomto zmysle, ak chceme hodnotiť nejakú udalosť, dokonca ju odsúdiť, mali by sme skúmať jej príčiny a ciele. Len tak sa totiž dá dospieť [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

Grasalkovičov palác, Prezidentský palác

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo osem z desiatich kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa v pondelok doobeda kandidatúry vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 36
Celková čítanosť: 97787x
Priemerná čítanosť článkov: 2716x

Autor blogu

Kategórie