Založ si blog

Sme už ozaj na hrane totálneho vojenského konfliktu ?

Opakujem otázku z nadpisu – sme ozaj už na hrane totálneho vojenského konfliktu, ktorý ohrozuje celý svet.

Víťazný postup sýrskych vládnych vojsk a Ruska a koniec ISIL je nesporný ako aj úpadok vplyvu USA v tejto oblasti. Ten kto aspoň trocha sleduje dianie v tejto oblasti nemôže nevidieť, že vývoj má dopady na dianie v celom svete. I otrava Skripalovcov, požiar nákupného centra v Kemerove a ďalšie „aktivity“ z ktorých je obviňované Rusko, alebo sú namierené proti Rusku sú dôsledkom toho čo sa v tejto časti sveta odohráva.

V podstate je to logický dôsledok vývoja situácie v Sýrii, kde medzi padlými a zranenými bojovníkmi nie sú len bojovníci ISIL, ale aj príslušníci špeciálnych jednotiek USA a Veľkej Británie. Podľa informácií, ktoré sa mi podarilo nájsť ( je však problematické ich overiť, lebo zrejme aj keby to bola pravda nie je zámer sa k nim priznať ) pri útoku na Gutu bolo zabitých na 600 občanov ( specnaz ) USA, Veľkej Británie a ďalších krajín.

Tiež, kto toto dianie sleduje, nemôže nevidieť, že či už to bolo v Aleppe, alebo teraz v Dume, keď vládne sýrske vojská završujú úspešne vojenské operácie, sú obvinené s požitia chemických zbraní. Logicky sa natíska otázka, prečo by to robili, zvlášť keď je známe ako takéto použitie je sledované a aký je dopad takéhoto správania vo svete.

Na všetkom tomto je najväčšie nebezpečenstvo, že napätie medzi zúčastnenými stranami sa zvyšuje a aj frekvencia opatrení a obvinení. Prezident USA Trump mení postupne jedného člena svojej administratívy za druhým a to tak, že tých, ktorý aspoň ako tak naznačovali potrebu a možnosť rokovať ( R. Tillerson ), riešiť problémy diplomatickými formami, nahradzuje takými čo otvorene preferujú silové riešenie a priame použitie vojenskej sily ( J. Bolton, M. Pompeo ).

Keď Trump za obvinenie chemického útoku v Aleppe nechal na Sýriu vystreliť 59 rakiet typu tomahawk, s biednym účinkom, teraz sľubuje akciu do 24 až 48 hodín.

Všetky tieto aktivity zo strany USA a jej spojencov sa konajú bez dokazovania overovania možnosti obhajoby. Stačí len určiť vinníka.

S obavou ako to všetko môže skončiť, kladiem si otázky – kde ostala ľudská inteligencia, logické uvažovanie, a všetko to pozitívne čo je možné človeku ako najdokonalejšiemu tvoru na zemi pripísať.

O čom sa nehovorí u nás ale ani v EU

05.02.2024

V USA sa z blížiacimi prezidentskými voľbami stupňuje napätie v spoločnosti do takej miery, že i v médiach sa objavujú vyjadrenia rôznych politikov, ako z radov „demokratov“, tak i „republikánov“, o obavách z občianskej vojny. Myslím, že podhubie pre toto napätie vytvára enormná nelegálna migrácia hlavne v južných štátoch USA. Hlavným ohniskom sa javí Texas, [...]

USA – Texas ?

27.01.2024

Text som vybral z novín Newsweek z článku „Ako Najvyšší súd USA podporuje na hraniciach Grega Abbotta za nezávislý Texas“ ( úryvok článku, voľný preklad ) : V každom prípade majú texaskí nacionalisti za sebou pár rokov práce. V decembri TNM doručila Republikánskej strane Texasu v Austine petíciu s počtom 139 456 ľudí. To si vyžiadalo poradné referendum o [...]

Zásadne som proti vojne, ale . ..

28.02.2022

Zásadne som proti vojne, ale… Každá vojna je zlá, teda aj tá ktorá práve prebieha na Ukrajine. Však všetky činy, ako jednotlivcov, čí skupín, politikov, aj predstaviteľov štátov, majú svoje príčiny a ciele. Myslím si, že v tomto zmysle, ak chceme hodnotiť nejakú udalosť, dokonca ju odsúdiť, mali by sme skúmať jej príčiny a ciele. Len tak sa totiž dá dospieť [...]

Matúš Šutaj Eštok, Vianoce, hasiči, policajti, Štedrý deň

Policajti vo veľkom odchádzajú do civilu. Šutaj Eštok ich chce udržať tisícovými odmenam

25.04.2024 04:00

Kým financmajster uťahuje opasok, minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) sľubuje policajtom nové finančné príspevky, ako aj valorizáciu tých, čo už dostávajú

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 36
Celková čítanosť: 98193x
Priemerná čítanosť článkov: 2728x

Autor blogu

Kategórie