Nebezpečie patovej situácie.

8. marca 2016, palon, Nezaradené

Dozvuky parlamentných volieb neutíchajú. Zrejme ešte budú pretrvávať dokiaľ sa nepodarí zostaviť vládu. Či však to bude stačiť, aby utíchli pri patovej situácii, ktorá nastala, je otázka ? Nejde len o zostavenie novej a funkčnej vlády, ale aj jej orientáciu z hľadiska EU.

Snáď všetky strany, včítane Smeru SD, v predvolebných rétorikách prejavovali až útlocitnú staroslivosť o Slovensko a jeho občanov, kde dominovali témy o korupcii, nezamestanosti, mzdách a podobne. Zahraničné smerovanie bolo viac-menej okrajovou záležitosťou a naviac sa ukázala dosť výrazná nejednotnosť v hodnotení EU medzi pravicovými stranami, ktoré by radi vytvorili vládnu koalíciu. Úplná názorová zhoda nie je ani v otázke utečencov, čo je a ešte aj bude pre nastávajúce obdobie pre EU kardinálnou otázkou.

Predstava, že za takejto situácie, by takto zložená vláda mala predsedať v rade európskej únie mi príde, slušne povedané, zaujímavé. Pritom pikantnosť tejto pozície zvyšuje pán prezident, ako protektor záujmov USA, o ktorých si myslím, že nie sú plne v zhode so záujmami Európy.

Preto si myslím, že je to skutočne patová situácia, ktorá môže byť nebezpečná, ktorá môže vyústiť napríklad aj v „majdanský scenár“ na Námestí SNP.

Je to však len na našich politikoch, či ukážu, že sa vedia aj zachovať ako štátnici, či im ozaj ide o Slovensko, alebo len o ich vrecká.