Hrátky „demokracie“.

2. marca 2018, palon, Nezaradené

Hrátky „demokracie“.

Od tzv. „Nežnej revolúcie“ je nám stále prízvukované, že sme sa zbavili totality a vládne tu demokracia. V posledných dňoch bola predvedená funkčná ukážka tejto demokracie. Ide o udalosti, ktoré v týchto dňoch rezonujú v slovenskej spoločnosti – vražda investigatívneho novinára Jána Kuciaka, požiar daňového úradu v Košiciach, brutálna policajná razia v dome publicistu T. E. Rostasa a pridal by som aj demisiu ministra Maďariča. Tieto zdanlivo nesúvisiace prípady majú spoločného menovateľa.

Ján Kuciak – mladý investigatívny novinár, ktorý toho ešte veľmi nepreskákal, ktorý mohol mať aj čisté ambície odhaľovať korupciu a nekalé praktiky v spoločnosti, pracoval pre internetový portál Aktuality.sk. Ján Kuciak spolupracoval aj s agentúrou Georga Sorosa Open Society Foudations, kde mal prednášku na tému „Panama papers“, kauzu cez ktorú Soros chcel priviesť k bankrotu asi 30 bank, aby si ich potom mohol výhodne kúpiť. Teda spolupráca so Sorosom, ktorého nadácia je notoricky známa svojou snahou ovplyvňovať vývoj v krajinách Strednej Európy.

Požiar daňového úradu – tu je istá súvislosť so zavraždeným, nakoľko jeho článok mal byť o korupčných aférach tohto úradu.

Brutálna policajná akcia voči vydavateľovi časopisu Zem a Vek Tiborovi Rostasovi v skorých ranných hodinách za účasti manželky a detí pre článok v ktorom slovenské osobnosti len dotvára prostiedky pre stanovený cieľ.

Vláda Roberta Fica sa mácha v korupčných aférach a vo svojich praktikách je schopná i vraždiť a použiť brutálne násilie,

Demisia ministra Maďariča len završuje tento cieľ jeho vlastnými slovami – „Uvidíme ako to všetko dopadne.“

O čo však vlastne ide ?

USA od nástupu prezidenta D. Trumpa sú v permanentnom súboji medzi ním a pozostalými Obamovej administratívy, ktorí by sa radi videli naďalej ako vedúce osobnosti americkej spoločnosti. Túto situáciu vyhrocuje rastúci vplyv a ekonomické i vojenské úspechy Ruska napriek niekoľko násobne sprísňovanému a predlžovanému embargu. To má nepochybný dopad i na ostatné krajiny vo svete, kde americká prestíž upadá. Je tu aj vplyv na Európu, ktorá sa však dosť delí na krajiny, kde vplyv USA je stále výrazný a tak povediac rozhodujúci ( Poľsko, Pobaltské štáty, tradične Veľká Británia … ) a štáty vystupujúce s vyhláseniami, že EU musí ísť vlastnou cestou neviazať sa na USA, čoraz častejšie sú počuť vyhlásenia o prehodnotenie sankcií voči Rusku. Tu najvýraznejšie vystupuje Nemecko, ktorého vplyv na dianie v EU je čoraz silnejší, i keď má handicap v podobe amerických základní na svojom území. No a do tohto zmätku v Európe sa dostáva Slovensko. Premier Fico sa so svojou politikou aj rétorikou jasne priklonil k Nemecku svojimi vyjadreniami, že Slovensko musí byť v jadre EU. Naviac má celkom pozitívnu ekonomickú bilanciu. No a USA sa nemienia vzdať územia Európy, ktoré potenciálne môže byť dejiskom vojenských konfliktov kde môže prispieť aj predajom svojich zbraní.

No a to je dôvod prečo je potrebné narušiť stabilitu Slovenska, aby ľudia vyšli do ulíc, aby padla vláda. A to vlastne demokratickou formou, veď právo zhromažďovania, vyjadrovanie svojich názorov je dané dokonca ústavou.

A tak občania, ako dav, ktorý nepremýšľa, idú demonštrovať a je ím ľúto mladého života, ktorý však vlastne bol obetovaný ( vrahov vraj pustil dobrovoľne ) v záujme vyšších cieľov.