Založ si blog

O čom sa nehovorí u nás ale ani v EU

V USA sa z blížiacimi prezidentskými voľbami stupňuje napätie v spoločnosti do takej miery, že i v médiach sa objavujú vyjadrenia rôznych politikov, ako z radov „demokratov“, tak i „republikánov“, o obavách z občianskej vojny. Myslím, že podhubie pre toto napätie vytvára enormná nelegálna migrácia hlavne v južných štátoch USA.

Hlavným ohniskom sa javí Texas, ktorý sa dostal do konfliktu s „federálom“ kvôli ochrane hraníc s Mexikom (môj príspevok : USA – Texas?). Texas vo svojom postavení nie je sám, podporu mu vyjadrilo 25 štátov Únie a ako to vyzerá – konflikt sa rozrastá. Štáty Kalifornia a New Hampshire otvorene hovoria o možnosti vystúpenia z Únie. Republikánka z Georgie, Marjorie Taylor Greene, vo Fox News naznačila, že je potrebný národný rozvod, aby sa zabránilo občianskej vojne a vyzvala k rozdeleniu podľa „červených“ a „modrých“ štátov ( farebné rozlíšenie „orientácie“ na „demokratov“ a „ republikánov“).

Z hľadiska výsledku, keby došlo rozdeleniu, je potrebné si uvedomiť, že jednotlivé štáty Únie sú rozdielne nie len geograficky, ale aj ich ekonomickým potenciálom. Štáty Kalifornia a Texas sú ekonomicky najlepšie a objavujú sa aj hlasy, že doplácajú na iné štáty Únie. I to vedie k úvahám o vystúpení. Ekonomika Texasu je prirovnávaná k ekonomike Kanady a ekonomika Kalifornie bola zaradená na šieste miesto z hľadiska hodnotenia ekonomík sveta. Pritom tak povediac „politická orientácia“ týchto dvoch štátov je rozdielna – v Texase je nespokojnosť s politikou prezidenta Bidena, v Kalifornii nechcú za prezidenta exprezidenta Trumpa. V Kalifornii sa predstavitelia hnutia „Yes California“ vyjadrili, že víťazstvo Trumpa v prezidentských voľbách môže byť dôvodom vystúpenia z Únie.

Ako v Texase, tak i v Kalifornii sú silné hnutia za samostatnosť – v Texase Texit, v Kalifornii už spomenutá „Yes California“. „Yes California“ v súčasnosti vedie kampaň za opatrenie s názvom CalExit 3.1, ktoré by rozdelilo Kaliforniu na dve časti a vytvorilo krajinu oddelenú od USA v oblasti Sanfranciského zálivu a pozdĺž centrálneho pobrežia Kalifornie. Nezávislá krajina by sa volala Pacifica.

V úvode som uviedol migráciu ako podhubie narastajúceho konfliktu medzi federálnou vládou a štátmi únie. Je to však len jeden z problémov USA, ktorý sa narastá už aspoň 15 rokov. Zastrešením všetkých problémov sa nateraz javí otázka kto bude nastávajúcim prezidentom USA. Jedna skupina „elit“ USA nechce za prezidenta Trampa, druhá nechce Bidena. Prostý občania USA sú mimo. Táto situácia je natoľko vyhrotená, že obe strany majú obavy z vypuknutia občianskej vojny.

Citácia vyjadrenie Louisa Marinelliho, prezidenta hnutia „Yes California“ :

„Vzhľadom na to, čo sa deje vo svete a na možnosť, že Spojené štáty môžu byť zatiahnuté do vojny, si myslíme, že by bolo kontraproduktívne pre západnú civilizáciu a príčinu demokracie, keby sme bojovali aj v rámci našej vlastnej krajiny.“

To čo som uviedol je z informácií, ktoré som získal z portálov Newsweek a Fox News.

USA – Texas ?

27.01.2024

Text som vybral z novín Newsweek z článku „Ako Najvyšší súd USA podporuje na hraniciach Grega Abbotta za nezávislý Texas“ ( úryvok článku, voľný preklad ) : V každom prípade majú texaskí nacionalisti za sebou pár rokov práce. V decembri TNM doručila Republikánskej strane Texasu v Austine petíciu s počtom 139 456 ľudí. To si vyžiadalo poradné referendum o [...]

Zásadne som proti vojne, ale . ..

28.02.2022

Zásadne som proti vojne, ale… Každá vojna je zlá, teda aj tá ktorá práve prebieha na Ukrajine. Však všetky činy, ako jednotlivcov, čí skupín, politikov, aj predstaviteľov štátov, majú svoje príčiny a ciele. Myslím si, že v tomto zmysle, ak chceme hodnotiť nejakú udalosť, dokonca ju odsúdiť, mali by sme skúmať jej príčiny a ciele. Len tak sa totiž dá dospieť [...]

Kto ešte nebol  prezidentom, prihláste sa !

03.04.2019

Kto ešte nebol prezidentom, prihláste sa ! Minulé aj terajšie prezidentské voľby napovedajú, že prezidentom republiky môže byť každý. Stačí nazbierať potrebný počet podpisov a môže sa prihlásiť. Ostatné veci, zdá sa, že nie sú zaujímavé. Ba, ešte tak nacvičiť si, aspoň trocha, krasorečnenie. Inak prázdno. Zdá sa, že čím väčšie, tým väčšia šanca na [...]

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

Titanic - fotografia ľadovca

Hodinky najbohatšieho muža na Titaniku sa predali za viac ako milión libier

28.04.2024 16:28

Zlaté vreckové hodinky, ktoré patrili najbohatšiemu cestujúcemu na palube Titaniku, sa predali za takmer 1,2 milióna libier.

fico, šimečka

Prieskum: Smer vedie, ale PS a Hlas sú blízko. V parlamente by boli aj SNS a Republika

28.04.2024 14:45

Najvyššie preferencie v apríli má strana Smer, ktorá by získala 21,1 percenta hlasov. V parlamente by bolo podľa prieskumu Focusu 7 strán.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 36
Celková čítanosť: 98269x
Priemerná čítanosť článkov: 2730x

Autor blogu

Kategórie