Založ si blog

Nebezpečná hra na demokraciu. – 3. časť

Barack Obama ešte stále tróni v prezidentskom kresle. Prekvapenie s očakávaním zmien sa vytratilo. Pán prezident neveľmi naplnil očakávania a nesplnil ani to čo sľúbil, napríklad o ukončení pôsobenia USA na Quntanáme. A vôbec sa nezmenilo hegemonické ťaženie USA do pozície jedinej svetovej super veľmoci, trend predchádzajúcich prezidentov pokračuje. Prebehli pestrofarebné revolúcie v krajinách, kde bol predtým výrazný vplyv štátov socialistického bloku ako Lýbia, Egypt, s odpovedajúcimi výsledkami podobnými ako v krajinách, ktor0 som uviedol ako príklad šírenia demokracie na americký spôsob. Pokračovanie šírenia demokracia sa dostalo až na samotné hranice rivala, ktorý sa vzoprel podrobiť suverenite USA, ba dokonca sám aktívne zasahuje do svetového diania – Ruskej Federácie .

Tu sa dostávame už do súčasného diania. Prebehla a stále je v hre ďalšia farebná revolúcia, teraz v oranžovej farbe, na Ukrajine, ktorej dozvuky ešte stále doznievajú. Jeden výsledok zhodný s predchádzajúcimi však už priniesla, rozvrátené hospodárstvo aj „úctihodný“ počet strát na životoch.

Tak že dnes situácia stojí tak, že na samotných hraniciach Ruska stoja ozbrojené sily USA so svojimi satelitmi a spustili celý arzenál prostriedkov ako „zlomiť“ Rusko, prinútiť ho k pokore a uznaniu dominantnosti USA ako jedinej svetovej veľmoci. Keď hovorím celý arzenál prostriedkov, tak tým myslím, že ide o použitie všetkých dostupných prostriedkov.

Tradičná propaganda vytvára obraz despotického vládcu V. Putina už niekoľko rokov. Od škandálnych incidentov tiež „umelcov“ ako Pussy Riot až po vraždy opozičných politikov, z ktorých je samozrejme obvinený Putin a financovanie „piatej kolony“ s jediným cieľom – destabilizovať hospodárstvo s patričným dôrazom poukazujúcim na vinníka, čoho dôsledkom by mala byť nespokojnosť obyvateľstva na navodenie atmosféry nejakej farebnej revolúcie. Farba by sa iste našla. Posledným takým pokusom bol bojkot dopravcov.

Aj keď predchádzajúca forma zatiaľ veľmi neuspela ďalšie pokusy pokračujú, ale rozvíjajú sa ďalšie aktivity. Dianie na Ukrajine, vlastne akési opakovanie revolúcie cez „Majdan“, so všetkými náväznosťami na diskrimináciu rusky hovoriaceho obyvateľstva, nie je o samotnej Ukrajine, je to pokus vtiahnuť Rusko do konfliktu, nie len verbálne ako sa to od samotného začiatku deje, ale tak povediac aj fyzicky, s patričným dokladovaním „pravdivosti“ svojich vyhlásení.

Tak potom vzniká situácia, že pogrom na rusky hovoriacich občanov Ukrajiny v Odese ostáva nevyriešený a suita politických kriklúňov okolo Joe Bidena tento incident naprosto ignoruje, ale hľadá každú zádrapku ako usvedčiť Rusko zo zasahovania, spochybňovaná je humanitárna pomoc, opakovane predlžujú sankcie proti Rusku, dôvodom je nedostatočný pokrok v mierovom procese, pričom oni sami zabezpečujú dodávky vojenskej techniky a výcvik Ukrajinskej armády, čo iste prinesie podľa nich pokrok k nastoleniu mieru v krajine.

Zostrelia lietadlo, ktoré ešte ani nestihne dopadnúť na zem a už je z jeho zostrelenia obvinené Rusko.

Sú to všetko do očí bijúce provokácie, ktoré, keď sa objaví nejaká pochybnosť, americká strana to spláchne jednoduchým dementi.

Na stranu Ruska je možné povedať, že zatiaľ všetky tieto provokačné akcie, ako vo vnútri štátu, tak cez Ukrajinu ako nástroj, ustálo a naviac získalo pod svoju kontrolu Krym a to spôsobom, ktorému musia aj neprajníci Ruska priznať demokratickú formu, hoci neradi, a napriek tomu Rusko obviňujú z porušovania medzinárodného práva. Na rozdiel od praktík USA, táto „anexia“ bola bez otvoreného vojenského konfliktu a už tým vzniká protirečenie k propagandistickým výlevom o násilnom zabraní Krymu. Reči o neústupnosti od Krymu sa ešte vedú, ale je poznať, že pánom okolo Washingtonského centra došlo – základne NATO na Kryme zrejme nebudú.

Ako sa hovorí – „nádej zomiera posledná“. Je tu ešte jedna oblasť – Sýria. Je pravdou, že farebná revolúcia typu „lýbijskej“, či „egyptskej“ sa nepodarila ( aj za to môže Rusko, svojím diplomatickým zásahom ), aj podpora sýrskej opozície, včítane dodávok zbraní zatiaľ neuspela. Bašár Asad je stále oficiálnym predstaviteľom Sýrie. Podarilo sa síce rozvrátiť krajinu, v krajine sa odohráva občianska vojna, ktorej dôsledkom sú stá tisíce utečencov, ktorí spolu s ostatnými utečencami iných rozvrátených krajín, robia problémy srdcu blízkemu spojencovi – EU (aspoň podľa verbálnych prejavov).

Dokonca sa v regióne vytvorilo akési združenie, Islámsky štát, ktoré má svoje vlastné predstavy ako by to malo v regióne vyzerať. Je pochopiteľné, že jediný svetovládca považuje za potrebné takéto chovanie náležite umravniť. Tak boli spustené „platonické“ nálety, ktoré by mali priviesť „nezbedníka“ k poslušnosti. Platonické preto, pretože trvajú už aspoň rok a bez nejakého väčšieho efektu. Skutočnosť je taká. že Islamský štát – ISIL rozšíril svoje pôsobenie do Afganistanu a Lýbie.

ISIL na svojom teritóriu má zdroje ropy. Ropa bola doteraz vždy považovaná za výnosný zdroj prímov. Túto ropu, aby bol z nej zisk, je však potrebné dopraviť do distribučnej siete. Keď si zoberieme do úvahy čo všetko je potrebné zabezpečiť pre túto dopravu, je zrejmé, že takúto činnosť je pomerne obťažné utajiť. Z toho vyplýva, že je potrebný nejaký spoluhráč, partner, ktorý v tomto pomôže. A je aj zrejmé, že to nebude len Turecko ako teritoriálny sused, cez ktorého sa udeje fyzická preprava, ale i ďalší supervisor. Považujem za nemožné, aby v administrácii USA o tomto nevedeli – disponujú perfektným satelitným pozorovaním všetkého čo sa vo svete deje, a naviac v oblasti robili letecké nálety. To môže viesť aj, k síce konšpiratívnej myšlienke, ale logickej, vzhľadom na efektívnosť náletov a nakoniec aj kolotoču okolo nízkej ceny ropy, že medzi USA a ISIL by boli aj nejaké dohody, čo tak napríklad nejaký teroristický atentát na ruských turistov, najjednoduchšie je to s lietadlom a zaručený je aj slušný počet obetí.

Rusko napokon do vojny v Sýrii vstúpilo a to dokonca takým spôsobom, že predstavy organizátorov vo Washingtone utŕžili značný šrám. Naviac odkryl sa podludnícky obchod s ropou. Situácia sa z hodnotenia „organizátorov“ zrejme vyvinula tak, že je potrebné urobiť akciu, ktorá bude pôsobiť provokačne, ale aj výstražne. Presne v tomto kontexte vyznieva zostrelenie ruského bombardéru tureckou raketou. Komentár zo strany predstaviteľov USA, ktorý vyznieva dosť trápne, aj ich reakcie na adresu Turecka , len naznačujú, že dobre vedeli čo sa stane.

Vyzeralo by to na zaujímavo rozohranú „šachovú“ partiu, keby neišlo o ľudské životy. Čo bude nasledovať ? Mnohí politickí analytici, na oboch stranách, už vo svojich úvahách kalkulujú s veľkou vojnou – George Friedman, ktorý ako správny Američan pochopiteľne kalkuluje s víťazstvom USA , za to Paul Graig Roberts vidí nebezpečenstvo svetového konfliktu ako hrozbu pre celé ľudstvo, podobne Oskar Krejčí.

Svojim blogom na pokračovanie som chcel poukázať, že kapitalizmus ako spoločenský systém, vychádzajúc z jeho základných zákonných protirečení, dlhodobo zneužíva pojmy ako demokracia, sloboda. Predsa nie je možné hovoriť o fungujúcej demokracii tam, kde sa používajú nedemokratické formy a metódy. Použil som bežne dostupné informácie, ktoré som doplnil svojimi úvahami a zo všetkého mi vyplýva, že tu sa iba rozvíja hra na demokraciu a v skutočnosti ide len o zištné mocenské a materiálové záujmy jednotlivcov. A nebezpečná hra, lebo skutočne tu ide o ľudské životy. Na vrchole tejto hry stojí vojna.

A podobne ako na šachovnici, aj tu sú hráči predstavujúci kráľovské figúry, aj pešiaci. Právo hovorí, že za vraždu je vinný aj ten, kto vražde napomáha, alebo k nej navádza. Preto aj prelet lietadiel nad územím možno považovať ako súhlas s bombardovaním ( teraz ma napadlo vyjadrenie pána Havla, tiež „ľudimila“ : „humanitárne bombardovanie“ ) teda ako súhlas s hromadným vraždením. Ani vyjadrenie, že naši vojaci budú iba odstraňovať míny, či robiť strážnu službu, v rámci členstva v NATO, obrannej to vojenskej organizácii, ktorá v obrannej akcii ešte nezasahovala, však už okázale sa prejavila ako agresor, nezbavuje spoluúčasti na vraždení domorodého obyvateľstva.

Každý z nás asi prežíva svoje šťastné i nešťastné dni. Ľudstvo ako celok prežilo a prežíva rôzne katastrofy spôsobené prírodnými živlami, kvária ho rôzne nemoci, to je tak povediac „vis major“, ale prečo vojna ? Vojna, kde sa ľudia zámerne zabíjajú. Je zakázaný trest smrti aj pre tých najťažších zločincov, vrahov. Pre „stratégov“ vojny máme rôzne pocty, ocenenia, vyznamenania a za čo ? Za masové vraždenie obyvateľstva, lebo to je vojnou najviac postihnuté, v strádaní i na životoch.

Je čas, kedy v období Vianočných sviatkov a Nového roku, vyslovujeme želania pre seba, blízkych, priateľov a … Čo môže byť krajším želaním ako spokojnosť, pohoda, prežívať život so šťastnými dňami, v dobrom zdraví – to želám nie len sebe a svojej rodine, ale všetkým. Tým, ktorí budú čítať tieto riadky aj tým čo ich čítať nebudú, vôbec všetkým ľuďom na svete. A nie len pre tieto dni a budúci rok, ale dlho, dlho, predlho. Aby sa to naplnilo nesmie byť však nikde na svete vojna.

O čom sa nehovorí u nás ale ani v EU

05.02.2024

V USA sa z blížiacimi prezidentskými voľbami stupňuje napätie v spoločnosti do takej miery, že i v médiach sa objavujú vyjadrenia rôznych politikov, ako z radov „demokratov“, tak i „republikánov“, o obavách z občianskej vojny. Myslím, že podhubie pre toto napätie vytvára enormná nelegálna migrácia hlavne v južných štátoch USA. Hlavným ohniskom sa javí Texas, [...]

USA – Texas ?

27.01.2024

Text som vybral z novín Newsweek z článku „Ako Najvyšší súd USA podporuje na hraniciach Grega Abbotta za nezávislý Texas“ ( úryvok článku, voľný preklad ) : V každom prípade majú texaskí nacionalisti za sebou pár rokov práce. V decembri TNM doručila Republikánskej strane Texasu v Austine petíciu s počtom 139 456 ľudí. To si vyžiadalo poradné referendum o [...]

Zásadne som proti vojne, ale . ..

28.02.2022

Zásadne som proti vojne, ale… Každá vojna je zlá, teda aj tá ktorá práve prebieha na Ukrajine. Však všetky činy, ako jednotlivcov, čí skupín, politikov, aj predstaviteľov štátov, majú svoje príčiny a ciele. Myslím si, že v tomto zmysle, ak chceme hodnotiť nejakú udalosť, dokonca ju odsúdiť, mali by sme skúmať jej príčiny a ciele. Len tak sa totiž dá dospieť [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 07:16

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

anketa, kandidáti na prezidenta 2024

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo 8 z 10 kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 36
Celková čítanosť: 97788x
Priemerná čítanosť článkov: 2716x

Autor blogu

Kategórie