Založ si blog

Prezident Filipín urazil prezidenta USA

Keď si prezerám príspevky blogerov, prevládajú príspevky k domácej politickej scéne. Príspevkov k medzinárodnej situácii je podstatne menej. Pravdepodobne je to tým, že tá domáca scéna je väčšine predsa len bližšia a je preto jednoduchšie sa k nej vyjadrovať, naviac keď aj naše mainstreamové média, by som povedal, sa jej dosť vyhýbajú. Prípadne prinášajú informácie, ktoré sú slušne povedané, tendenčné a myslím, že čoraz viac ľudí im prestáva veriť. Naviac v tej medzinárodnej situácii ozaj nie je jednoduché sa vyznať. Už vzhľadom na to, že nie je až také jednoduché získať relevantné údaje o tom čo sa práve odohráva a ešte ťažšie garantovať vierohodnosť týchto informácií. Však dianie, ktoré vo svete prebieha môže výrazne zmeniť usporiadanie sveta, povedal by som, že je pokračovaním zmien, ktoré sa začali v deväťdesiatych rokoch minulého storočia. Zmien, ktorých výsledok môže mať dopad aj na každého z nás.

Mainstreamové média a komentáre k medzinárodným udalostiam sú prevažne zamerané na voľby amerického prezidenta a situáciu okolo Sýrie. Áno, obe tieto udalosti sú súčasťou formovania sa zmien vo svete.

Voľby prezidenta USA odhaľujú neskryte množstvo problémov z pohľadu vzťahov v rámci samotných Spojených štátov, ako aj spochybnenie toľko ospevovanej demokracie, za ktorú Spojené štáty vedú urputný boj po celom svete. A výsledok volieb iste napovie akým smerom sa bude dianie vo svete uberať a zdá sa, že zmeny budú v každom prípade, či vyhrá Clintonová, alebo Trump.

Dianie v Sýrii, zase ovplyvňuje ďalší hráč na svetovej politickej scéne – Rusko, ktoré svojím rozhodným konaním silno nalamuje prestíž USA ako jedinej super veľmoci uzurpujúcej si právo určovať chod dejín.

Všetko dianie vytvára straty v prestíži USA čo sa zrejme prejavuje aj na chovaní sa niektorých predstaviteľov USA. Ako príklad, výroky a chovanie sa náčelníka štábu armády USA, čo som uviedol vo svojom poslednom blogu.

Myslím si, že strata prestíže USA nie je len v dôsledkom aktivít Ruska, ale že samotné Spojené štáty k nej prispievajú, práve divadielkom okolo prezidentských volieb a tiež odhaleniami o ich údajnom boji proti ISIL.

Skutočnosť, že USA strácajú svoju prestíž a uznanie dokladuje aj niekoľko, zdanlivo malicherných, príhod, a nie je to len neprestretý červený koberec v Číne pre prezidenta Obamu pri konaní samitu G20. Pre mňa veľmi výrazným dokladom straty prestíže USA je urážka prezidenta Obamu od prezidenta Filipín Rodriga Duterteho. Spôsob ako sa prezident Duterte vyjadril na adresu prezidenta Obamu iste nepatrí do diplomatického slovníka a prekonáva všetky nadávky, ktorými sa „obšťastňujú“ naši poslanci s Slovenskom parlamente. Filipínsky prezident Duterte nazval prezidenta USA Obamu „Son of a whore“. ( Zámerne neprekladám. )

( http://www.dailymail.co.uk/wires/afp/article-3774386/Philippines-Duterte-calls-Barack-Obama-son-whore.html )

( https://www.theguardian.com/world/video/2016/sep/06/rodrigo-duterte-calls-barack-obama-a-son-of-a-whore-video )

Pochopiteľne, že naše masmédia o tomto nepriniesli ani slovo. Čo som objavil, boli len krátke články ako prezident Filipín Duterte má na rukách krv a že je je zapletený s narkomafiou. Tak ma pochopiteľne zaujímalo, kto vlastne je Rodrigo Duterte keď ako predstaviteľ krajiny, ktorá bola de facto a nejaký čas aj de jure kolóniou USA a dovolil si také vyjadrenie na prezidenta Obamu.

Rodrigo Duterte je filipínsky právnik a politik, ktorý bol v máji 2016 zvolený za prezidenta Filipín. Predtým bol 22 rokov starostou mesta Davao na ostrove Mindanao. Významne prispel k rozvoju tohto mesta ( zrejme preto aj tých 22 rokov funkcie starostu ). Už vo funkcii starostu sa zasadzoval proti drogám. Ako prezident vyhlásil nekompromisný boj proti drogám, kriminalite a korupcii. Tento boj vedie ozaj nekompromisne, keď od jeho nástupu bolo už v protidrogovej vojne na Filipínach zabitých viac ako 3500 drogových dealerov, pašerákov a užívateľov. Po svojom nástupe do funkcie prezidenta vyhlásil, že je prezidentom suverénneho štátu a vyslovil sa proti budovaniu vojenských základní USA na Filipínach, o ktorých bola zjednaná zmluva pred jeho nástupom do úradu. V tomto má aj podporu obyvateľstva Filipín, keď sa konali demonštrácie na podporu Duterteho vo veci vojenských základní. V prieskume obyvateľstva až 91% respondentov prejavilo podporu prezidentovi Duterte.

Ako odozvu na urážlivý výrok Duterteho prezident Obama zrušil stretnutie s ním na summite štátov ASEAN.

Myslím si, chovanie prezidenta Duterteho odzrkadľuje stratu prestíže Spojených štátov a priebeh predvolebných debát s výrobou preferencií na zákazku pre Hillery to len umocňuje.

O čom sa nehovorí u nás ale ani v EU

05.02.2024

V USA sa z blížiacimi prezidentskými voľbami stupňuje napätie v spoločnosti do takej miery, že i v médiach sa objavujú vyjadrenia rôznych politikov, ako z radov „demokratov“, tak i „republikánov“, o obavách z občianskej vojny. Myslím, že podhubie pre toto napätie vytvára enormná nelegálna migrácia hlavne v južných štátoch USA. Hlavným ohniskom sa javí Texas, [...]

USA – Texas ?

27.01.2024

Text som vybral z novín Newsweek z článku „Ako Najvyšší súd USA podporuje na hraniciach Grega Abbotta za nezávislý Texas“ ( úryvok článku, voľný preklad ) : V každom prípade majú texaskí nacionalisti za sebou pár rokov práce. V decembri TNM doručila Republikánskej strane Texasu v Austine petíciu s počtom 139 456 ľudí. To si vyžiadalo poradné referendum o [...]

Zásadne som proti vojne, ale . ..

28.02.2022

Zásadne som proti vojne, ale… Každá vojna je zlá, teda aj tá ktorá práve prebieha na Ukrajine. Však všetky činy, ako jednotlivcov, čí skupín, politikov, aj predstaviteľov štátov, majú svoje príčiny a ciele. Myslím si, že v tomto zmysle, ak chceme hodnotiť nejakú udalosť, dokonca ju odsúdiť, mali by sme skúmať jej príčiny a ciele. Len tak sa totiž dá dospieť [...]

Rusko Ukrajina Putin výcvikové stredisko návšteva uarus

Dvaja ruskí vojaci sa priznali ku chladnokrvnej trojnásobnej vražde. Zabili starostku aj ich kolegu

26.04.2024 10:10

Páchatelia v snahe zamaskovať zločin telo poliali horľavinou a potom do domu vhodili granát, ktorého výbuch spôsobil požiar.

Andrej Danko, upratovanie Dúbravky,

Danko upratuje Dúbravku. Zaplatil pokutu tisíc eur a chce ukázať dôkaz o vylomenom zube

26.04.2024 09:26, aktualizované: 09:41

Danko sa zaviazal zametať Dúbravku potom ako v januári zdemoloval semafor a z miesta činu ušiel. Nájsť sa ho podarilo podľa olejovej škrvny.

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 10:15

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 36
Celková čítanosť: 98219x
Priemerná čítanosť článkov: 2728x

Autor blogu

Kategórie